Topleveldomeinen en registrars

De toewijzing van alle topleveldomeinen -vaak wordt de afkorting TLD of gewoon het woord extensie gebruikt – is in handen van de non-profit organisatie ICANN. De ICANN besteed het beheer van de verschillende extensies uit aan andere partijen, zoals VeriSign (com en net), SIDN (nl) of DNS.be (be)

Deze topleveldomein beheerders geven meestal niet rechtstreeks de domeinen uit aan de uiteindelijke eigenaren, maar maken weer gebruik van zogeheten registrars. Registrars zijn de bedrijven waar je als particulier of bedrijf je domein kan laten registreren.

afb. Van ICANN tot registrar

Domein en hosting

Als je een domein hebt geregistreerd bij een registrar dan heb je alleen nog maar de naam. Die naam moet je nog koppelen aan je website. Je hebt hosting nodig. Soms biedt de registrar zelf hostingpakketten aan en wordt het automatisch gekoppeld. In de andere gevallen zit er vaak nog een laag tussen de registrar en de uiteindelijke koper van het domein.

Deze extra laag kan ook een ander webhosting bedrijf zijn of een webmaster (zoals de webservant) die zowel de domeinregistratie als de webhosting voor je regelt. Het lijkt in ieder geval logisch dat je de domeinnaam en webhosting bij dezelfde partij afneemt, maar dat hoeft dus niet.

Verhuizen

Soms gebeurt het dat je weg wilt bij je webhost of webmaster. Dit kan omdat je ontevreden bent, maar ook omdat je er een hebt gevonden die beter bij je past. Er zit veel beweging in de internet wereld en je website kan heel snel groeien. Je heb soms ook een host nodig die meer heeft te bieden in verband met uitbreiding van de functionaliteit van je site. Een verhuizing is misschien vaker nodig dan je zou denken.

In het geval je hosting en domein registratie bij dezelfde partij afneemt, moet je twee verhuizingen verrichten. Eén keer voor de domeinnaam en één keer de website zelf.

Voor de verhuizing van de domeinnaam heb je de medewerking van het bedrijf of persoon nodig waar je juist bij weg wilt en dat gaat meestal heel goed en hier zijn ook regels voor opgesteld door de TLD managers. Helaas komt het toch voor dat het niet zo snel gaat als je zou willen en niet te vergeten een aantal bedrijven berekenen ook kosten voor een verhuizing.

Verschillende partners voor domein en hosting

Het is dus een optie om je domein bij een andere partij te registreren dan waar je je website host.

Als je dan wilt verhuizen naar een andere host, plaats je eenvoudigweg de bestanden van je website op de nieuwe server en wijzig je bij de domein registrar de verwijzing naar de server van je nieuwe host. Hier heb je verder dan de partij bij wie je vertrekt niet bij nodig. Denk er wel aan om het oude hosting pakket op te zeggen!

Webservant.nl werkt met de registrars Transip.nl voor de .nl en .be domeinen en godaddy.com voor de generieke domeinen. Voor deze registrars is gekozen omdat je gratis en snel het domein kan overzetten op iemands anders naam.

Dit betekent voor webservant klanten dat ze het voordeel hebben dat 1 partij alles voor ze regelt, maar in het geval ze willen verhuizen dit heel eenvoudig, snel en kostenloos kan..

2 gedachten over “Domeinregistratie – Hoe zit dat?”

Reacties zijn gesloten.